27 april 2024

Oerse Kermis

De Oerse kermis

Elk jaar gaat het tweede weekend van juli het hart van menig Oeriaan sneller kloppen, dan is het kermisweekend. De Oerse Kermis is voor veel mensen misschien wel het mooiste feest van het jaar. Voor de schutterij is dit van oudsher de belangrijkste gebeurtenis, de vereniging is namelijk opgericht om de kermis te organiseren. We nemen je stap voor stap mee door onze kermis vol traditie. Waar de kermis voor de meeste mensen vier dagen duurt, duurt een kermis voor de leden van het korps maar liefst zes dagen (op- en afbouwen niet meegeteld). 

Houd je niet zo van lezen en wil je liever kijken? Kijk dan deze kermisvlog vanuit het korps.

Donderdagavond – sponsoravond

Sinds een aantal jaar houden we op donderdagavond een avond voor de sponsoren in de kermistent. Op deze avond trappen we de kermis met onze sponsoren af en praten we ze bij over het afgelopen jaar en de plannen voor volgend jaar. Ook hebben we op deze avond altijd een interessante spreker. Heel belangrijk aan deze avond is ook de gezelligheid. Er is een drankje en een hapje en de sponsoren krijgen volop de kans om met elkaar in gesprek te gaan. 

Vrijdagavond – koningswagen bouwen

Op vrijdagavond wordt door de werkende leden van het korps de koningswagen gebouwd. Op deze wagen wordt het koningspaar en de gilderaad de hele kermis rondgereden. Op deze vrijdagavond hangen de mannen dennentakken aan de wagen en maken de vrouwen roosjes. Deze roosjes worden aan het eind van de avond in de dennentakken gehangen. Op deze avond wordt de kermis voor het korps officieel geopend.

Zaterdagmiddag – de opening

Op zaterdagmiddag verzamelen alle werkende leden in het gebouw om gezamenlijk met de andere twee Ulftse schutterijen de kermis te openen. Voor de leden die voor het eerst meelopen is deze middag extra bijzonder, zij krijgen namelijk voor de opening het “Eendrachtspeldje” overhandigd. Ook zij horen nu echt bij het korps.

Nadat we met z’n allen geproost hebben op een mooie kermis trekken we naar de schuttersmast. Hier komen we samen met St. Joris en St. Hubertus. Na wat woordjes van enkelen prominenten, een vendelhulde en het Ulftse volkslied is de kermis officieel geopend. 

Deze opening moet natuurlijk goed gevierd worden, daarom trekken de schutterijen broederlijk naast elkaar door de straten van Ulft naar één van de drie feesttenten. Voor veel Ulftenaren zal dit een bekend beeld zijn, de drie schutterijen marcherend naast elkaar, om en om spelend. Eenmaal teruggekeerd is het voor de werkende leden tijd om thuis even op te frissen en de dansschoenen aan te trekken.

Zaterdagavond – feest!

Op zaterdagavond is de eerste echte kermisavond. Er staat vaak een goede band te spelen in de tent, het laatste jaar zelfs Q-music met het foute uur, de liters bier stromen uit de tap en het vet van de Timp is goed heet. De mensen die overdag het kermisgevoel nog niet hadden gekregen, krijgen het van deze avond wel. Een kermisavond is niet te beschrijven, heb je dit spektakel nog nooit meegemaakt? Kom de volgende kermis dan eens gauw een drankje doen! 

Zondagochtend – Schuttersmis 

Hoe groot kan het contrast zijn, zo’n 8 uur geleden stonden hier nog mensen compleet uit hun plaat te gaan, en nu zit iedereen keurig in de ‘kerk’ banken. Op zondagochtend is het namelijk tijd voor de Schuttersmis. Eerder was deze in de kerk, maar bij gebrek aan de kerk is onze feesttent het nieuwe toneel. Deze mis wordt georganiseerd door de schutters. Tijdens de mis worden de overleden leden van het voorgaande jaar herdacht.

Deze mis is eigenlijk de bakermat van de kermis, het woord kermis is namelijk een verbastering van ‘kerkmis’. Deze mis is één van de momenten waarop het Katholieke karakter van de schutterij en kermis zichtbaar wordt. De schutterij is namelijk ooit opgericht door pastoor De Vries.

Na de mis is het tijd voor het gezamenlijke ontbijt voor werkende leden en partners. Tijdens dit ontbijt worden mededelingen gedaan en mensen in het zonnetje gezet. 

Zondagmiddag – Vogel ophalen en feestmiddag

De zondagmiddag is echt een middag waarop iedereen die geboren en getogen is in Oer weer even terug komt. Ook de mensen die al jaren weggetrokken zijn komen op deze middag weer terug. De schutters gaan tussen de middag allemaal naar huis om (in de meeste gevallen) soep en koude schotel te eten. Dit is één van de ongeschreven tradities. 

De werkende leden keren na de lunch weer terug om de vogel op te gaan halen. Dit gebeurd samen met fanfare Kunst Na Arbeid en eventueel een gastvereniging. De vogel is een houten vogel waar we maandag op schieten om te bepalen wie er koning wordt. Als we de vogel hebben opgehaald en dan terugkeren naar de tent, hangen de mensen er vaak al met de benen uit.

Deze middag hebben we namelijk de feestmiddag met Nederlandstalige artiesten. Artiesten als Nick en Simon, Jannes, Wolter Kroes, het Feestteam en Frans Duijts zijn al langsgekomen. Deze middag/avond duurt tot ongeveer 21.00 uur.

Maandagochtend – Reveille + Vogelschieten

Op deze maandagochtend moeten de schutters al vroeg uit de veren, tijd voor reveille. Om zes uur ’s ochtends moeten we aanwezig zijn in het clubgebouw. De een is misschien wat fitter dan de ander, maar een borrel kan er bij de meesten al weer in. De reveille is vaak bij een (werkend) lid van de schutterij. Het is in feite een extreem vroeg ontbijt waar we heen marcheren. Het dorp moet wakker gemaakt worden, het is tenslotte kermis, dan is uitslapen zwaar overschat. De reveille is ook de plek voor geintjes en gekkigheden, dat is de reden waarom deze achter gesloten deuren plaatsvindt en er ook niets van op sociale media verschijnt.

Als de magen zijn gevuld is het tijd om het koningspaar op te halen. Daarvoor moeten we eerst terug naar het clubgebouw om onze kermisvrienden in het blauw, fanfare Kunst Na Arbeid, op te halen. Bij het koningsadres in Oer worden wat appelflappen of saucijzenbroodjes naar binnen gewerkt. De koning die we nu ophalen is degene die vorig jaar de vogel eraf heeft geschoten. Vanmiddag komt er een nieuw koningspaar, dus daar moet het huidige koningspaar wel bij zijn.

Weer in de tent aangekomen begint eerst het vogelschieten voor leden. Alle leden van de schutterij mogen schieten op de onderdelen van de vogel, hier zijn prijzen mee te winnen. Als alle onderdelen van de paal zijn wordt het tijd om de koningsromp erop te zetten. Het koningsschieten kan beginnen!

Vol spanning kijken alle aanwezigen naar de schacht waar de romp in hangt. Bij elk schot komt het stuk hout iets losser te zitten. Bij veel mensen stijgt de hartslag met de minuut, het meest nog wel bij de deelnemers. Als het laatste stukje romp na een zenuwslopende finale van de paal valt klinkt er een hard gejuich, we hebben een nieuwe koning! De rest van de middag is het tijd om dat te vieren.

Maandagavond – Nieuwe koning ophalen en feest

Op maandagavond gaan we samen met fanfare Kunst Na Arbeid het nieuwe koningspaar ophalen op een adres in Oer. Als het koningspaar op de koningswagen achter het korps aan naar de tent is gebracht, is het tijd om hen officieel te installeren. Twee officieren hangen met hun sabels de koningsketen om de nek van de nieuwe koning. Nu is alles officieel. Dat moet gevierd worden, de hele avond is er feest. Vanavond gaat het door tot in de late uurtjes.

Dinsdagochtend – Reveille, kindermiddag, knuppelen en schieten

De eerste uurtjes van de dinsdagochtend verschillen niet veel van de maandagochtend. De stemmen zijn iets heser, de darmen iets meer op hol geslagen en de wallen hebben zich vermenigvuldigd. Als we de reveille hebben gehad en de koning op hebben gehaald, is het tijd voor het schieten en de kindermiddag. 

Het programma is deze ochtend druk. De jeugd heeft jeugdkoning schieten, vrouwen mogen mee doen aan het vogelknuppelen. Het vogelknuppelen is altijd een groot spektakel is met dank aan de vendeliers. De volwassen schutters kunnen kruisboogschieten en belschieten. Hiermee zijn mooie prijzen te winnen. Voor de kinderen is er kindermiddag. De band speelt kindermuziek en er was de laatste kermis zelfs een echte clown. Het plan voor de toekomst is om deze kindermiddag verder uit te breiden. 

Dinsdagavond – koning ophalen, eventueel keizerschieten en feest

De kermis is bijna ten einde nu, het schutterspak mag nog één keer aangetrokken worden deze kermis. De koning moet weer opgehaald worden voor de laatste avond feest in de tent. Eens in de vijf jaar strijden de oud-koningen om het keizerschap, dit gebeurd ook weer door middel van vogelschieten.

Als alle verplichtingen achter de rug zijn is het tijd om nog één keer flink los te gaan en flink door te zakken totdat de Oerse Kermis weer afgelopen is.