27 mei 2024

Kerstherberg

Schutterij “De Eendracht” verleent haar medewerking aan de Kerstherberg:

Op 26 december (2e kerstdag) wordt al sinds jaar en dag de Kerstherberg georganiseerd door een groep fanatieke vrijwilligers. De organisatie is door de jaren heen een aantal keer van samenstelling veranderd. Op dit moment wordt de kerstherberg gerund door jong en oud, waardoor het organiseren van dit kleinschalige evenement juist leuker maakt.

De vraag is altijd wat is nou precies de Kerstherberg? De Kerstherberg is een aantal jaren geleden ontstaan door een groepje vrijwilligers die aangesloten waren bij de kerk. In eerste instantie was de kerstherberg bedoeld voor eenzamen binnen de parochie, zodat ze zich minder eenzaam zouden voelen tijdens kerst en toch iemand om zich heen hadden. Al snel veranderde de doelgroep door de drempel te verlagen. Zo werd de Kerstherberg toegankelijk voor iedereen. In de begin jaren was het afwachten hoe de opkomst zou zijn. Nu een aantal jaren verder kunnen we wel zeggen dat het tot een succes is gelopen en dat we de kerstherberg nog elk jaar kunnen organiseren. Sinds een aantal jaar wordt de kerstherberg georganiseerd door een groep vrijwilligers in samenwerking met Schutterij “De Eendracht”. Diverse leden van de schutterij zijn deze dag actief als vrijwilliger. Daarnaast stelt Schutterij “De Eendracht” ook haar terrein en clubgebouw beschikbaar om de Kerstherberg te kunnen organiseren.

De middag is al een aantal keer op de schop geweest. In de begin jaren was het een gezellig samen zijn onder genot van een kop koffie met krentenwegge. Nadat de eerste keer de organisatie op de schop ging werd de middag snel anders ingevuld. Zo werden er ook spelletjes geregeld voor de kinderen, kwam er livemuziek en werd het een klein evenement. Nadat de huidige organisatie het roer heeft overgenomen is het zoals ze zelf zeggen back to the basic. Aan de kinderen is natuurlijk ook gewoon gedacht, zo kunnen ze binnen ouderwetse spelletjes doen, knutselen of lekker smullen van versgebakken poffertjes, terwijl de ouders lekker genieten van het samen zijn onder genot van livemuziek. 

De kerstman komt ook elk jaar trouw even langs om te weer te genieten van deze middag, kinderen mogen met hem op de foto en hij neemt ook altijd nog wat lekkers mee om lekker van te smullen.